ВСС отново помилва съдия от Софийския градски съд

23:34, 31 мар 16 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет (ВСС) не наложи дисциплинарно наказание на доскоро командированата в Софийски градски съд (СГС) съдия Калинка Илиева, съобщава сайтът "Съдебни репортажи".Предложението за започване на дисциплинарно дело срещу съдия Илиева бе внесено в съвета през август миналата година от новия председател на СГС Калоян Топалов. Илиева бе предложена за наказание заради неоправдано забавяне на дела и за нарушаване на Етичния кодекс на магистрата, като така уронила авторитета на съдебната система.

Съдия Илиева бе командирована в градския съд през юли 2013 г., а в края на годината е участвала в конкурс за повишаване в Търговската колегия на СГС, но не е класирана за едно от трите свободни места. Въпреки това командировката й в СГС продължава близо две година. В края на 2014 г. системата за случайно разпределение на делата посочва Илиева за докладчик по делото за несъстоятелността на делото „КТБ“.

Протоколът от разпределението обаче липсва повече от 24 часа от сървъра на ВСС, а вследствие на скандала редица проверки установяват, че ръководството на съда, начело с Владимира Янева, е създало множество предпоставки за злоупотреба със софтуера за случаен подбор.

Новото ръководство на съда прекратява командировка на съдия Илиева през юли миналата година и тя се връща да правораздава в Софийския районен съд. По неофициална информация предложението на Калоян Топалов за започване на дисциплинарно дело срещу Илиева се базира на факта, че след връчване на заповедта за прекратяване на командировката на съдийката, тя е оставила ненаписани решения и определения по искови производства и частни жалби, а по част от търговските дела на свой доклад тя дори е отменила хода по същество, въпреки че са били обявени за решаване.

В дисциплинарния състав, който разгледа случая на Илиева, бяха Михаил Кожарев, Калин Калпакчиев и Незабравка Стоева. Какви са мотивите ВСС да откаже да накаже Илиева не става ясно.

Това е вторият съдия от СГС, предложен за наказание, който съветът помилва. Година и половина след безпрецедентните бунтове на съдиите от София, последвали скандалите със случайното разпределение на делата „Белведере“ и „КТБ“ в СГС, кадровият орган приключи дисциплинарното производство срещу бившия зам.-председател на съда от екипа на Владимира Янева и ръководител на Гражданското отделение Богдана Желявска без да наложи наказание на съдийката.

Дисциплинарното дело бе образувано през февруари миналата година по предложение на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и бившия правосъден министър Христо Иванов, което стъпваше върху доклада от проверката на ВСС в СГС. Ревизията показа десетки нарушения в организацията на съда, съмнения в случайното разпределение на делата, абсолютен хаос в администрирането на най-големия окръжен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама