Евродепутат предложи Варна за седалище на новата Европейска гранична и брегова охрана

15:05, 29 апр 16 / Политика 25 713 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев предложи новосъздаваната Европейска гранична и брегова служба да бъде със седалище във Варна. Това според него ще изпрати символично послание, че държавите членки като България, които защитават морската и сухопътната външна граница на Европейския съюз и които са на първата линия на миграционната вълна, ще имат гарантирана европейска подкрепа.

Освен това, заедно със своите колеги Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП), Андрей Пленкович от Хърватска, Траян Унгуреану и Саба Согор от Румъния, Емил Радев внесе предложения за изменения в проектодоклада на Европейския парламент относно създаването на Европейската гранична и брегова охрана, които гарантират участието на трите държави в новата структура, въпреки  че те не са част от Шенгенското пространство. По този начин, ако България бъде подложена на внезапен миграционен натиск по границата си с Турция, която е външна европейска граница, другите държави членки и европейската служба ще имат задължението да окажат необходимата подкрепа. Не на последно място Емил Радев настоява центърът за анализ на риска, който ще бъде създаден в рамките на новата агенция, да взима под внимание специфичните предизвикателства пред опазването на морските граници.

Европейската гранична и брегова охрана, предложена от ЕК през декември 2015 г., ще бъде изградена въз основа на агенцията Frontex и органите на държавите членки, отговарящи за управлението на границите, които ще продължат да извършват ежедневното управление на външните граници. Предложението предвижда създаването на резерв от гранични служители и техническо оборудване за бързо реагиране, създаването на център за мониторинг и анализ на риска по външните граници на ЕС, право на намеса, ако някоя държава в ЕС не може да се справи с миграционна вълна, както и по-силна роля в областта на връщането на неправомерно пребиваващи в ЕС мигранти. В момента досието се разглежда в Европейския парламент и се очаква до лятото да започнат преговорите между ЕП и Съвета, за да може новата агенция да започне работа до края на тази година, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама