Предложенията на шеф Сидония Радева за перфектната трапеза за Великден

19:07, 29 апр 16 25 974 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Победителката в първото кулинарно реалити шоу “Lord of the Chefs” - добричлийката Шеф Сидония Радева, предложи Великденско меню, специално за читателите на Topnovini.bg:

Великден е светъл християнски празник, по време на който трапезата трябва да е богата и красиво украсена. На перфектната Великденска трапеза за мен са задължителни шарените  яйца, аранжирани сред цветни композиции и зеленина, агнешкото печено и козунакът. За забавление на децата  великденския обреден хляб изпичам с форма на зайче. По масата поставям много ароматни цветя в яйчени черупки, свещички, всичко, което допринася за духа на празника, свързано с природата, възраждането, събуждането и пролетта.

Това са моите предложения за леки, ароматни великденски ястия:

Печен Патладжан с моцарела и доматена салца



 

4 порции

за доматената салца:

2 с.л. зехтин

3 домата, нарязани на ситно

2 скилидки чесън

1/2 глава лук

6-7 листа босилек

2-3 бр. сушени домати

3 бр. чери домати

1 с.л. марината от сушените домати

1 к.л. захар

сол

черен пипер

риган

 

2 патладжана

250 гр. моцарела

1 ч.л. песто сос

В загрят зехтин се сотират чесънът и лукът, и се добавят доматите. Запържват се около 5 мин. и се добавят нарязаните сушени и чери домати, листа босилек, и подправките (ако харесвате пикантен вкус, тук може да добавите щипка чили към соса). Оставя се на тих огън около 4-5 мин.

Патладжанът се реже наполовина и се правят ветрилообразни разрези. На тефлонов тиган се запича патладжана от едната страна.

Поставя се патладжанът в тавичка и върху него се подрежда моцарелата и се покрива с доматената салца.

Пече се в предварително загрята фурна на 180’С около 8-10 мин.

При сервиране се поръсва с песто сос.

 

Агнешко Руло със спанак и гъби



1 агнешко бутче

2 моркова

2 връзки пресен лук

150 гр гъби печурки

500 гр спанак (бланширан)

1 връзка магданоз

5 средно големи картофа

2 моркова

250 гр. чери домати

5-6 скилидки чесън

15 гр. сол

10 гр. черен пипер

20 гр. червен пипер

50 мл. зехтин

4-5 стръка свежа мащерка

2-3 стръка свеж розмарин

Aгнешкото бутче се обезкостява и се оформя на правоъгълник. С помощта на пластик (стреч) фолио се начуква леко.

В загрят зехтин се запържват последователно настърганите моркови, нарязан на ситно пресен  лук и гъбите на филийки. Добавя се  спанака (предварително бланширан във вряща подсолена вода за около 1-2 мин). Разбърква се, добавя се наситнения магданоз и се овкусява със сол и черен пипер.

Плънката се разпределя по долната третина на оформенот на правоъгълник агнешко месо. Завива се на руло и се връзва с кухненски конец. В подходящ съд се загрява зехтин, овкусява се рулото със сол и пипер и се запържва от всички страни до златист цвят. Поставя се рулото в тава, около него се поставят почистените и нарязани на едро картофи, моркови, чери доматите и скилидките чесън. Зеленчуците се овкусяват със сол, черен и червен пипер. Поставят се стръковете свежа мащерка и розмарин. Налива се вода до средата на рулото и се покрива с алуминиево фолио.

Пече се около 2-3 часа във фурна, загрята до 190 градуса. Подходяща гарнитура за агнешкото задушено, освен традиционната дроб сърма, са печени розмаринови картофи или ризото с гъби.

Тайната на крехкото агнешко!

Когато купувате агнешко месо, обръщайте внимание мазнината да е с бял цвят. За да е крехко, месото не се соли предварително, а точно преди печене, за да не се изсуши. Предварително се добавят само свежите подправки. Препоръчително е да се пече на 170-190’С по-дълго време, в зависимост големината на порциите, за да може мазнината да се разтопи и месото да стане крехко и сочно, да се запази хранителната стойност и да не се унищожат ценните съставки. След изпичане агнешкото се оставя да почине, мускулните влакна се отпускат и отделените сосове при печенето попиват отново. Така вашето агнешко ще бъде крехко, ароматно и с хрупкава коричка.

 

Освен традиционния козунак обичам да приготвям и лек, освежаващ пролетен десерт:

Лимонов мини чийзкейк с ягоди



за базата:

100 гр натрошени бисквити

15 гр захар

65 гр разтопено масло

Смесват се продуктите. Бисквитената смес се разпределя в 12 мъфин формички и се притиска с лъжица.Охлаждат се в хладилник, докато се приготвя чийзкрема.

 

за чийзкрем:

450 гр. крема сирене (Филаделфия)

130 гр захар

щ.сол

2 яйца

ванилия

120 гр заквасена сметана

всички продукти трябва да са на стайна температура.

С миксер се разбива крема сиренето до кремообразна консистенция. Добавя се захарта и щипката сол. Яйцата се добавят едно по едно, ванилията и заквасената сметана. Сместа се разпределя в подготвените формички. Пече се около 18-20 мин на 160’С. Готовите чийзкейкчета се охлаждат.

(Ако желаете да приготвите голям чийзкейк в стандартна тортена форма, времето за печене е 40-45 мин на 160’С.)

за лимоновия крем:

3 яйца

150 гр захар

80 мл лимонов сок

50 гр масло

1 ч.л. лимонова кора

В купа и на водна баня се разбиват заедно яйцата със захарта и лимоновия сок, като се бърка непрекъснато, докато се сгъсти сместа. Отстранява се от огъня и се добавя кравето масло и лимоновата кора и се разбърква до еднородна смес. За контраст на крема, на този етап, може да добавите пасирани 100 гр ягоди и разбърквате отново. Повърхността на крема се покрива с пластик (стреч) фолио и се охлажда. След това се разпределя по повърхността на чийзкейковете.

за декориране:

свежи ягоди

лимонови резени

мента

Ягодите се нарязват на тънки филийки и се декорира по стените на чийзкейка и се гарнира с лист мента, или просто ги поставяте върху десерта.

Изживейте прекрасен и радостен Великден, изпълнен със здраве, щастие, и нека да Ви донесе надеждата на християнската любов и вяра в добротата на хората

Сидония Радева

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама