Русенската опера пожъна грандиозен успех с „Бал с маски“ в София

19:38, 29 апр 16 / Култура 25 873 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенската опера пожъна грандиозен успех със спектакъла „Бал с маски“, който беше поставен в НДК в София, коментира директорът на Държавната опера в Русе маестро Найден Тодоров в интервю за Topnovini.bg.

Разликата между сегашното представление и досегашните е, че обикновено за софийската публика се търсят една или две звезди, които да я привлекат, прави се зрелищен спектакъл с много ефекти. Сега обаче русенските артисти са отишли в НДК с традиционен спектакъл със старовремска, в хубавия смисъл на думата, оперна визия, но вместо с една или с две звезди – с цяло оперно съзвездие.

То включва изключително успешни в България и по света певци, което е риск, защото всеки един от тях е звезда и очаква да има специално отношение към него. Това е трудно в момент, когато те са толкова много на едно място.

Въпреки това всеки от поканените големи професионалисти реши, че не представлява риск да се процедира по този начин и се справиха повече от блестящо.

Голямо преживяване за всички оперомани, които присъстваха в залата, направиха Алиса Зиновиева – живее в Италия и пее в Миланската скала; един от най-добрите тенори в момента, също редовно пеещ в Миланската скала Марио Маланини; друго огромно име в оперния свят в Италия, който редовно е пял с Бочели, с Павароти – Марцио Джоси; една невероятна българска певица, която, за съжаление, много рядко пее в България – Марияна Пенчева, тя участва в своята коронна роля, която е пяла в Скалата в Милано заедно с Рикардо Мути, пяла е и с Лучано Павароти.

Към тях се присъединиха и звездите на Русенската опера – Мария Цветкова, която получи наградата на публиката миналата година за главната рола в „Катерина Измайлова“ или Пламен Бейков, който изнася голяма част от репертоара на операта на гърба си, заедно с Александър Баранов и Момчил Миланов, които са сред младите кадри на Русенската опера, както и доайена Стоян Стоянджов.

Въпреки че няма как да бъдат изредени всички, те са създали спектакъл, в който всеки певец е специален. Той пък се изнася в София, а не в Русе, защото е много скъп, понеже звезди от подобна величина не идват без хонорари.

За да се излезе само на нула в дунвския град от разходите за този спектакъл, с капацитета на зала Опера, цените на билетите трябва да започват от 100 лева нагоре, което ще е непосилно за русенската публика и тя няма да влезе в залата, коментира още темата Найден Тодоров.

Той изтъкна, че русенци не трябва да възприемат операта си като даденост, макар да е една от най-добрите в България и с отлична репутаця в чужбина, защото тя не е даденост и ако я забравят и не посещават спектаклите й, могат да я загубят и то завинаги. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама