По празниците хапвайте с мярка, съветва готвач

12:02, 30 апр 16 25 556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“По празниците всеки може да консумира каквото му харесва, но всичко трябва да е с мярка”, съветва Емил Николов – главен готвач на ресторант “Панорама” в Гранд хотел “Шумен”.

За празничната трапеза на Великден той препоръчва агнешко роле със сос от вино и нар. Най-подходящо за рецептата е месо от гърба на животното. Обезкостеното месо се пълни с микс от пресен лук, гъби, спанак, които предварително се сотират. Навива се на руло и се връзва с конец. После месото се запечатва от всички страни в тиган, след което се пече около два часа на умерена фурна.

За соса е нужно хубаво червено вино, което ври до намаляване на обема. Към редуцираната течност се прибавят зърна от нар, розмарин и мащерка.

Емил Николов не препоръчва месото да се препича, защото става сухо. “Добре е агнешкото роле да бъде сочно. Нарязва се на стекове и се залива със соса”, обяснява Николов и добавя, че е добре ястието да се комбинира с мерло.

Подходящата гарнитура за блюдото е зелена салата с репички, кус-кус и лимонов дресинг.

Топ готвачът препоръчва по празниците да се консумират повече сезонни салати, които са добър заместител на традиционните у нас гарнитури от картофи и ориз.



За зелените салати специалистът-гастроном съветва да се подбират леки бели вина като ризлинг и совиньон блан или такива с цитрусови нотки.

Сред съветите на майстора е и този да се избягва прекомерната консумация на ракия, която допълнително натоварва организма. Тя може да се замени с качествени наши вина.

За завършек на празничната трапеза готвачът предпочита лек десерт на сметанова или млечна основа с боровинки, малини или къпини.

На празничната трапеза могат да се поднесат и ефектни агнешки пържоли. Предварително пържолите се натриват с горчица, след което се овалват в микс от ароматни подправки, смесени с галета.

Прясното агнешко месо се познава по бялата мазнина. “При застоялото и шилешкото мазнината е жълтеникава”, обяснява още Николов и препоръчва да се купува българско месо, което е с по-добри вкусови качества от вносното.

За агнешкото месо казва, че много върви в комбинация от сушени плодове и мента. Ако обаче сте купили месо от по-старо животно можете да премахнете специфичната миризма със смесица от чесън, мащерка, дафинов лист, салвия и мента. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама