По празниците хапвайте с мярка, съветва готвач
12:02, 30 апр 16
25
556
Шрифт:
За празничната трапеза на Великден той препоръчва агнешко роле със сос от вино и нар. Най-подходящо за рецептата е месо от гърба на животното. Обезкостеното месо се пълни с микс от пресен лук, гъби, спанак, които предварително се сотират. Навива се на руло и се връзва с конец. После месото се запечатва от всички страни в тиган, след което се пече около два часа на умерена фурна.
За соса е нужно хубаво червено вино, което ври до намаляване на обема. Към редуцираната течност се прибавят зърна от нар, розмарин и мащерка.
Емил Николов не препоръчва месото да се препича, защото става сухо. “Добре е агнешкото роле да бъде сочно. Нарязва се на стекове и се залива със соса”, обяснява Николов и добавя, че е добре ястието да се комбинира с мерло.
Подходящата гарнитура за блюдото е зелена салата с репички, кус-кус и лимонов дресинг.
Топ готвачът препоръчва по празниците да се консумират повече сезонни салати, които са добър заместител на традиционните у нас гарнитури от картофи и ориз.
За зелените салати специалистът-гастроном съветва да се подбират леки бели вина като ризлинг и совиньон блан или такива с цитрусови нотки.
Сред съветите на майстора е и този да се избягва прекомерната консумация на ракия, която допълнително натоварва организма. Тя може да се замени с качествени наши вина.
За завършек на празничната трапеза готвачът предпочита лек десерт на сметанова или млечна основа с боровинки, малини или къпини.
На празничната трапеза могат да се поднесат и ефектни агнешки пържоли. Предварително пържолите се натриват с горчица, след което се овалват в микс от ароматни подправки, смесени с галета.
Прясното агнешко месо се познава по бялата мазнина. “При застоялото и шилешкото мазнината е жълтеникава”, обяснява още Николов и препоръчва да се купува българско месо, което е с по-добри вкусови качества от вносното.
За агнешкото месо казва, че много върви в комбинация от сушени плодове и мента. Ако обаче сте купили месо от по-старо животно можете да премахнете специфичната миризма със смесица от чесън, мащерка, дафинов лист, салвия и мента.
Добави коментар