Хиляди поклонници посрещнаха Благодатния огън в Йерусалим (обновена)

13:10, 30 апр 16 / Свят 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки хиляди християни от цял свят се събраха по улиците на Стария Йерусалим, за да се присъединят към церемонията на Благодатния огън, който всяка година се запалва в навечерието на православния Великден в параклиса на Божи гроб в града, предават световните агенция.

Появата на Благодатния огън е едно от чудесата, които се случват всяка година на Велика събота.

Поклонниците още от ранните сутрешни часове започнаха да се тълпят по тесните улички между каменните стени на стария град. Полицаи дежурят край всички градски порти и осигуряват кордони по пътя към храма на Божи гроб, за да се избегне блъсканица. Поклонниците, заедно с хиляди други православни и католици (които също почитат Свещения огън), които преодолеят трудния път до храма на Божи гроб и многочасовото чакане, ще бъдат първите, които ще получат свещения огън от патриарха на Йерусалим Теофил III.

Около 3 часа днес Благодатния огън слезе в храма Гроб Господен в Йерусалим. Патриарх Феофил III го предаде на събралите се в храма, предаде РИА Новости.

В храма, построен върху Гроба Господен, се гасят всички светлини и свещи, а ключарят, който е мюсюлманин, проверява за кибрити и запалки.

Благодатният огън символизира Възкресение Христово, за което говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на Великден с молитвите на патриарха, духовенството и хиляди вярващи се нарича „чудо на слизане на Благодатния огън“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама