Козунакът е на българската трапеза вече близо век

23:44, 30 апр 16 / Общество Сподели в: 25 119 Topnovini Автор: Topnovini
1
Козунакът се появява на българската трапеза от началото на миналия век, твърди силистренската етнографка Донка Съботинова, пише БТА.   Според нея в България е пренесен вероятно от Румъния от търговци между 1915 и 1920 година. Дотогава за Великден са се замесвали обредни хлябове - в различните селища в Силистренско наричани колак, кравай и пармак.   "Родината" на козунака е Полша, където се прави от XVII век. Това е написала в книгата си "Отколешно време", в която проследява празничния народен календар.
Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани