Турция предложи на САЩ съвместна операция в Сирия

11:46, 30 май 16 / Свят 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу предлага петчленна коалиция с участието и на Турция и САЩ да извърши сухопътна операция срещу "Ислямска държава" в Сирия, съобщава БТА.

Чавушоглу критикува пред журналисти сътрудничеството на САЩ в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия с кюрдската Партия "Демократичен съюз" (ПДС) и нейните Сили за защита на народа, разглеждани от Анкара като разклонение на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), действаща в Турция. Той посочи също, че е отправил предложение към САЩ за съвместна операция.

"Нека да бъде започната съвместна сухопътна операция на Турция и САЩ, а после към обръча да се включат и Франция, Великобритания и Германия", предлага турският първи дипломат. 

В отговор на въпрос дали Турция ще затвори базата си Инджирлик, ако продължи сътрудничеството на САЩ с ПДС, Чавушоглу заяви, че подобно развитие е нежелано.

"САЩ са наш съюзник от НАТО, наш образцов партньор. Истината е, че ние не бихме искали работата да стигне до там", каза той. По думите на външния министър СЗН "всъщност не слушат САЩ, защото те в действителност са под контрола на Русия".

Чавушоглу коментира и изказването на руския президент Владимир Путин в Гърция, където той заяви, че руската страна би желала възстановяване на отношенията с Турция, но очаква стъпка от страна на Анкара.

"И Турция иска поправяне на отношенията. Ние казваме така: за да се възстановят тези отношения, нека да направим съвместна работна група, те да разговарят, да родят идея", посочи той и даде за пример разговорите, които Турция води с Израел чрез дипломати и бюрократи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама