Юрист: Очаквам само козметични промени в Закона за адвокатурата

12:07, 30 май 16 25 840 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По отношение на обявения протест на Благоевградска адвокатска колегия срещу Закона за адвокатурата, лично аз съм песимистично настроен по няколко съображения, коментира юристът Иван Тошев.

"Едва ли исканите промени ще се случат в пълен обем, тъй като лобито на адвокатурата в Народното събрание е незабележимо, да не кажа никакво. Ръководството на Висшия адвокатски съвет меко казано "проспа" писането, внасянето и гласуването в пленарна зала на "блестящия" Закон за нотариусите и нотариалната дейност. Казвам  блестящ, защото нотариусите, благодарение на силното си лоби, си направиха закон, който да брани на 110 процента интересите им. Например, позволиха им да изготвят нотариални актове. Нищо напротив, но съществува в правния мир хипотеза за конфликт на интереси, която няма как да заобиколят. И в други държави от ЕС го правят, но задължително нотариалният акт се приподписва от адвокат", заяви адвокат Тошев.

"На този етап считам, че дори протестите да постигнат някакви успехи. При евентуалното внасяне в пленарна зала, в рамките на разглеждането, едва ли ще се постигне нещо съществено. Мисля, че ще има някакви промени в Закона за адвокатурата, но тези промени ще бъдат козметични, колкото да ни замажат очите", заяви благоевградският адвокат Иван Тошев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама