Либертарианската партия в САЩ издигна свой кандидат-президент

12:23, 30 май 16 / Свят 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Либертарианската партия в Съединените щати излъчи свой кандидат за президентските избори. Бившият губернатор на Ню Мексико Гари Джонсън влиза в надпреварата за Белия дом, след като бе избран на партиен конгрес в Орландо, щата Флорида. Кандидатурата за вицепрезидент ще бъде обявена на по-късен етап, пише БНР.

63-годишният Джонсън изкарва два мандата като губернатор на щата Ню Мексико в периода 1995-2003 година. Тогава, като представител на републиканците, той е работил в посока на по-ниски данъци, намаляване на бюрокрацията и легализиране на марихуаната. Сега, пред делегатите на либертарианците, кандидатът обяви, че ще се бори за гласовете на изпадналите в апатия.

Гари Джонсън се включва в надпреварата в период, в който все повече американци споделят негативни настроения спрямо законодателите във Вашингтон, както и на фона на висок процент негативна оценка към вероятните кандидати на основните политически партии – Доналд Тръмп при републиканците и Хилари Клинтън при демократите.

В Съединените щати кандидат от трета партия обикновено не се представя добре на президентски избори. За момента Джонсън има рейтинг от около 10 процента. За да се включи в дебатите с основните кандидати, той трябва да постигне одобрение от поне 15 процента национална подкрепа в пет социологически проучвания.

Джонсън представя либертарианците и по време на президентските избори през 2012-а, като тогава събра подкрепата на около един милион американци – под един процент от вота.

Либертарианската партия в Съединените щати залага в платформата си на индивидуалните права на гражданите, като обикновено идеите ѝ са фискално-консервативни и социално-либерални.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама