Спират строеж на метри от плажа в Кранево, но само за лятото

12:39, 30 май 16 25 623 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка с публикации в медиите за евентуално незаконно строителство на плажа край село Кранево служители на Регионалния отдел за национален строителен контрол в Добрич е извършена проверка на място на строежа и в община Балчик, съобщава Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

По сигнал от свой зрител bTV алармира, че на метри от плажната ивица в Кранево се излива бетон за нов комплекс, а малкото останали зелени площи се унищожават.

Проверката е показала, че строеж „Курортни вили - 8бр. и басейн” се изпълнява в урегулиран поземлен имот в регулацията на село Кранево, отреден за курортни дейности с подробен устройствен план, одобрен с решение на общинския съвет на Балчик през 2011г. Имотът не засяга плажа, не включва дюни, не попада в зона “А” по смисъла на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и не попада в защитена зона “Балтата”.

С влезлия в сила застроителен план е предвидено средно застрояване с височина до 12 м и коефициент на интензивност 1,5. С одобрения от главния архитект на община Балчик инвестиционен проект е предвидено ниско застрояване с височина 6,30м и коефициент на интензивност 0,45 – много по-ниски показатели от допустимите.

През март е издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Балчик, което не е обжалвано и е влязло в сила. Строежът е пета категория по смисъла на ЗУТ и подлежи на контрол от кмета на община Балчик. Тъй като строителството се изпълнява въз основа и в съответствие с действащ подробен устройствен план и в съответствие с влезли в сила строителни книжа, той не се квалифицира като незаконен по смисъла на ЗУТ.

При извършен оглед на строителната площадка е установено, че част от вилните сгради са изпълнени до първи етаж (груб строеж) и една е изпълнена до втори етаж (груб строеж.). Изпълнява се армировка на една от сградите. Не е установено полагане на бетон, както и наличие на механизация (бетон помпа).

Строителството се извършва в нарушение на забраната за строителство след 15 май по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и подлежи на спиране от кмета на община Балчик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама