Условна присъда за кмета на Лозница Айхан Хашимов

12:54, 30 май 16 25 1381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Окръжния съд в Разград постанови условно наказание от една година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок за кмета на община Лозница Айхан Хашимов. Съдът му присъди и наказание от една година лишаване от право да заема ръководна длъжност в държавно учреждение.

Хашимов бе признат за виновен за това, че в условията на продължавано престъпление и в качеството си на длъжностно лице е нарушил бюджетен закон, като се е разпоредил с целеви бюджетни средства за ремонт на обекти, които не са пострадали от бедствия и с това е нанесъл вреди на държавата.

Обектите, които са ремонтирани с отпуснатите средства са църква в село Манастирци, джамия в Каменар, склад на Гражданска защита в Лозница, водоскок в Трапище, дере в Тръбач, кметство и читалище в Тръбач, кметство и читалище в Манастирци и джамия в Студенец.

Нанесените щети на държавния бюджет за ремонти на обектите, които не са пострадали от бедствия и аварии, са в размер на 627 272 лева.

Хашимов бе оправдан по обвинението за неправомерно разходване на целеви субсидии в размер на 91 403 лева за ремонт на детски градини в населени местна на общината. Той бе признат за невинен и по обвиненията за безстопанственост и за съставяне на документи с невярно съдържание.

Останалите осем подсъдими – двамата му заместници Мехмед Билялов и Гьокчан Ахмед, служителите в кметството Метин Мустафов и Шоаиб Зинорейн, и четиримата предприемачи Диян Стойков, Димо Йорданов, Хашим Хашимов и Николай Тодоров бяха признати за невиновни и оправдани по делото за неправомерно разходване на бюджетни средства и умишлена безстопанственост.

Прокурорът по делото заяви, че има всички процесуални предпоставки да протестира присъдите. Кметът на община Лозница Айхан Хашимов отказа коментар, единственото, което заяви бе, че ще обжалва така постановеното наказание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама