Ирландия връща граничния контрол с Великобритания при евентуален Брекзит

15:01, 30 май 16 / Свят 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ирландия е готова да върне граничния контрол с Великобритания. Това може да стане при евентуално напускане на Европейския съюз от страна на Обединеното кралство.

Това предупреждение направи ирландският премиер Енда Кени. Повод за коментара му е предстоящият референдум във Великобритания на 23 юни, на който кралските поданици трябва да решат дали да останат в рамките на Европейския съюз.

Въпреки това, той призова всички ирландски граждани, които имат право да гласуват на референдума да пуснат своя вот за оставането на Лондон в ЕС. Причината – въвеждането на граничен контрол ще изисква сериозни преговори между двете страни, което ще усложни и забави този процес.

Енда Кени допълни, че членството на Великобритания в Европейския съюз е ключово за мирния процес в Северна Ирландия.

С това си изказване ирландският премиер стана третият чуждестранен лидер след президента на САЩ Барак Обама и японския премиер Шиндзо Абе, призовал народа на Великобритания да гласува за оставане в Европейския съюз.

Според британската избирателна система на вота на 23 юни освен британците, ще могат да гласуват и гражданите на Република Ирландия, Малта и Кипър, живеещи на територията на Обединеното кралство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама