Обучение на русенчета в общуване чрез четене е целта на проект, насочен към подрастващите

15:10, 30 май 16 / Култура 25 571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проект „Академия за деца, а само за деца ли?“ с мото „Учи, твори и живей цветно в Русе“ ще обучава подрастващите от дунавския град на общуване и ще им създава навик да четат, като им разкрива удоволствието от него по забавен за тях начин.

Той е на сдружение „Евромед Консулт“, като партньори са Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, „Асоциация европейски младежки път“, финансира се от общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, ползва се от подкрепата и на други организации.

Сред целите му са усъвършенстване на езиковия усет на децата и юношите, които ще участват в него, формиране на общителност у тях, разработване на различни подходи към писането и др. Насочен е към подрастващи от 4 до 15 годишна възраст. Продължителността на проекта е от 6 юни до 2 септември.

Академичните направления по проекта са три. Първото е обучение по правоговор, като децата от 8 до 15 г. ще посещават библиотеката, а при по-малките – от 4 до 7 години, специалистите ще ходят на място в детските градини, които ще участват в проекта – ЦДГ „Здравец“, ЦДГ „Радост“ и ЦДГ „Слънце“.

Във второто академично направление децата ще имат за задача да разкажат интересна случка от живота им в Русе.

През третото направление участниците ще трябва да представят наученото, като са предвидени отличия за първо, второ и трето място, а за некласиралите се ще има поощрителни награди.

По време на работата с децата на всяко ще обръща индивидуално внимание, като в екипа има психолог и логопеди.

По време на срещата, на която беше представен проектът, директорът на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова изтъкна, че в основата на проблема с общуването между децата, стои факта, че те четат все по-малко книги, поради което културната институция само през лятната ваканция ще работи по три проекта, които да стимулират любовта към писаното слово и знанието у подрастващите.

Децата участници в описвания проект ще се сформират на групи от 20, като с всяка ще се работи по 4 часа на ден в продължение на две работни седмици. Първите две групи вече са сформирани. Те ще бъдат общо шест. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама