Десислава Танева: Необходими са 17 млн. лв. за новата система за борба с градушките

15:58, 30 май 16 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Срещу 17млн. лв. ще можем да въведем новата система срещу градушки, която е разработена съвместно с Института по космически технологии към БАН и министерството", заяви във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Новата концепция е озаглавена "Възможности за развитие на системата за превенция срещу градушки и други неблагоприятни климатични явления" и бе представена в старата столица пред представителите на браншовите организации и застрахователните дружества. 

Предвижда се системата да бъде въведена през следващата пролет, а през 2018 година фермерите ще плащат годишни такси за защитата против градушки. Размерът на таксите ще варира щежду 68 и 90ст. за декар на година. По думите на министъра, таксите ще осигуряват дейността на държавното предприятие, което ще заработи в бъдеще.  

По новата система за борба с градушките ще бъдат изградени 32 площадки за противоградова защита като ще бъдат въведени и радари и ще бъдат закупени два самолета. "Самолетите са нов способ, който ще бъде въведен за противодействие на градушките предимно в Северна България", отбеляза Десислава Танева. Според нея обаче, за да бъдат защитени всички 33 милиона декара земеделски земи са нужни поне 10 самолета. Допълнителните машини ще бъдат наемани по съответните процедури. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама