Русе става световна столица на съвременното изкуство

16:03, 30 май 16 / Култура 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
50 творци от 30 държави превръщат Русе в сцена на съвременен междукултурен арт диалог в 25-тото юбилейно издание на фестивала „Процес – Пространство“, съобщиха от пресцентъра на общината.

Той е дългогодишен форум за съвременно изкуство, който се провежда в България от 1992 г. без прекъсване по инициатива на изкуствоведа проф. Димитър Грозданов. Продължителността му е 2 седмици в началото на юни, като програмата му обхваща и редица съпътстващи изложби в различни градове на страната през годината.

Юбилейното 25-то издание протича във Велико Търново, Русе, Балчик и ще завърши в София. Домакин до 14 юни е Русе, където 50 творци от 30 държави, на възраст от 20 до 75 години, ще творят под мотото „Арсенал“, указващо, че всички художествени изразни средства са разрешени.

Строгата селекция на участниците е осъществена от 5-членно международно жури по точкова система сред над 400 кандидатури от цял свят, като организаторите проф. Димитър Грозданов, Пенка Минчева и Христина Бобокова са търсили символика и своеобразна препратка към годишнината на фестивала чрез броя на участниците в него — 25 вече участвали в предишни негови издания и 25 нови артисти.

В края на феста ще бъдат открити 2 изложби в Русе с творби, създадени по време на форума с дати — 12 юли в “Дом Канети” и на 14 юли в малката изложбена зала на „Борисова“ 6.

По време на фестивала е предвидена разнообразна съпътстваща програма с презентации, работилници, пърформанси, театрална постановка със свободен вход, проекти и акции из града и др.

За нуждите си „Процес – Пространство“ разполага с атрактивна Хот спот каравана, която ще бъде разположена в различни точки на Русе, съобразно изявите на творците.

Идеята е да бъде осигурено временно пространство, място за срещи и информационен център, начална точка на събития или домакинство на видео презентации и изяви. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама