Петър Славов и Мартин Димитров с опит МВР да не ни следи, когато поиска

16:10, 30 май 16 / Политика 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите от гражданската квота на РБ Петър Славов и Мартин Димитров внасят промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които по думите им ще затворят вратата за злоупотреби. Законопроектът за изменение и допълнение на закона беше приет миналата седмица в парламента на първо четене. Тогава двамата не подкрепиха промените и обявиха, че текстовете са непрецизни и могат да се използват за користни цели.

Според промените главните полицейски дирекции, специализираните и регионални дирекции на ДАНС, "Военна полиция", Държавна агенция "Разузнаване" ще могат да имат достъп до това кой, кога и колко време е разговарял с нас. Законът урежда данните да се използват само за издирване на лица, за които има обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление. Не се уточнява обаче какво ще се счита за "обосновано предположение".

„Предложените промени ще дадат възможност службите да могат да изискват от операторите на данни по ЗЕС информация за местонахождението (или последното известно местонахождение, където лицето е засечено) на лица, обявени за издирване, за които има данни, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление – отвличане, трафик на хора и т.н.“, пишат в своите мотиви Славов и Димитров

Според тях „обоснованото предположение“, което ще се формира от службите за извършено тежко престъпление или при опасение за извършване на такова, следва да се базира на конкретно събрана информация и данни, а не субективно формирана и така да се създава предпоставка за злоупотреби. Очакванията са по този начин съдът да успее да формира независима оценка на база доказателства, относно това колко е основателно „обоснованото предположение“.

Реформаторите посочват още, че предложенията им съответстват на решение на Конституционния съд, с което през 2015 г. бяха отменени редица текстове от ЗЕС поради противоконституционност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама