Пловдивчанин предлага сградата на Общината да стане Дом на операта

19:48, 30 май 16 / Култура 25 781 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сградата на Община Пловдив да се превърне в Дом на операта, предлага пловдивчанинът Нейчо Неделчев. Предложението му едно от осемте локации за бъдещата сграда на културната институция, които бяха огласени на днешното обществено обсъждане в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей в Пловдив.

Останалите подходящи места за Опера в Града под тепетата според пловдивчани са ситуирани на ключови места, като 4 от предложенията са за терени около река Марица, 2 в самия център и 2 в район "Тракия".

Най-големият предлаган терен е в район "Северен", западно от магазин "Лекси", и е с площ 21 дка. Парцелът обаче се оказал продаден, поясни бившият председател на Общинския съвет и член на Инициативния комитет "Дом за пловдивската опера" арх. Илко Николов.

Подходящо място според друг инициатор и радетел за Дом на операта - Любозар Фратев, е мястото зад площад "Съединение", което е с площ 8 дка, собственост на Министерството на отбраната.

Друга вероятна локация за Операта в Пловдив е Първа палата на Панаира, която е със сравнително малка площ - 4454 кв. м, но пък е на изключително комуникативно място.

Вариант е и терен с площ 4 дка до СОУ "Любен Каравелов", в близост до магазин "Била"на бул. "Шести септември".

Сред предложенията за строеж в идеалния център редом със сградата на Общината е и Централна поща, с площ 7.3 дка.

За район "Тракия" предложенията са две - на терен до Пощата с площ 9.5 дка и до колелото на SPS.

8000 подписа вече са събрани за построяването на Дом на операта. Това ще е първата нова сграда за култура в Пловдив от 30 години насам. Крайният срок на подписката е 3 юни и в нея може да се включи всеки пълнолетен гражданин на Пловдив (формулярите са на разположение в Дома на културата "Борис Христов", Концертна зала, Билетния център на Главната).

Идеята е сградата да разполага със зала с поне 1000 места, с възможност са преграждане и редуциране на капацитета до 500-700, да има работилници, гримьорни, гардероб, ресторант, технически помещения, детски оперен театър, репетиционни, административни и помощни помещения. Всичко това би могло да се реализира в разгъната застроена площ около 13 000 квадратни метра.

"Пловдив и сега изпитва остра нужда от зали за провеждане на културни събития. Титлата "Европейска столица на културата" ще остане в града и след 2019 г., а Пловдив ще бъде притегателен център за културен туризъм, в това число и на най-интернационалното изкуство - музикалното, което не се нуждае то превод", категорични са инициаторите.

Предстои Инициативният комитет да внесе в Общинския съвет предложението от гражданска инициатива "Дом за пловдивската опера" за построяване на сграда на операта в Пловдив. Ако съветниците го одобрят, на кмета ще бъде възложено да отреди терен и да организира архитектурен конкурс, по възможност международен, за проект за Дом на операта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама