Горанов клекна за втората пенсия

17:20, 31 май 16 25 500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на финансите оттегли предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с изплащането на втората пенсия. Това стана ясно днес след брифинг на Владислав Горанов, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Най-спорни в неговото предложение бяха текстовете, които предвиждаха общ резерв, от който пенсията да се плаща пожизнено, но без възможност за наследяване. Горанов, за пореден път, отрече предложението му да е била зле прикрит опит за национализация на парите на гражданите, с които да се запуши огромната дупка в Националния осигурителен институт (НОИ), както твърдят експертите.

Той обаче продължава да настоява за промяна на осигурителния модел у нас. Министерството на финансите все пак ще остави социалното ведомство и членовете на Тристранката да подготвят новите текстове.

“Трябва да сме коректни, когато в един момент имаме претенциите, че нещо не се случва по правилния начин и упрекваме инициатора на някакви промени, че не му е работа и той прецени същото, да дадем възможност на тези, които са изразили подобни претенции, да извървят пътя си така, че да подредят системата”, каза той.

Министърът на финансите коментира и решението на Върховния административен съд, с което се иска тълкувание от Конституционния съд дали прехвърлянето на втората пенсия от частните фондове в Държавното обществено осигуряване (ДОО) не противоречи на основния закон. Промените бяха лансирани и приети преди месеци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама