БХК иска отвод на полицай-расист по случая с пребития Митко Йонков

17:29, 31 май 16 25 583 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска от Районна прокуратура – Пазарджик да отведе разследващия полицай, работещ по досъдебното производство, образувано за нападението над 17-годишния Митко Йонков, заради дръзко расистко изказване, направено пред адвокатката на пострадалия и майка му.

Йонков стана жертва на расистко издевателство пред няколко месеца. Той бе малтретиран и обиждан от Ангел Калеев, а сслучаят стана известен, след като самият Калеев записа деянието си и качи видеоклипа в своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“. По-късно от БХК обявиха, че ще поемат защитата на Йонков в съда.

Калеев нападнал Йонков, тъй като последният му казал, че са равни. На записа, разпространен от множество медии, се вижда как Калеев многократно удря и унижава с обидни думи и действия Йонков.

Причина за искания от БХК отвод е въпрос, зададен от разследващ полицай Близнаков от Районно управление „Полиция“ – Пазарджик по време на предявяването на разследването на пострадалияю, съобщават от пресцентъра на комитета. В присъствието на адвокатка от БХК и майката на Йонков Близнаков пита детето: „Ти като какъв се самоопределяш – българин, български гражданин или манго?“.

Според защитата с този въпрос разследващият полицай нарушава забраната за дискриминация по чл. 11, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Член 14 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ). Въпросът на разследващия пораждал основателно съмнение в неговата непредубеденост при работата му по досъдебното производство.

„Свикнали сме разследващите органи да пренебрегват расистките престъпления и всячески да отказват да ги признаят за такива. Репликата на разследващия Близнаков обаче отива дори отвъд това покварено неглижиране на подобни случаи от българските разследващи“, коментира адв. Маргарита Илиева, правна директорка на БХК.

На 16 май Районен съд – Пазарджик определи мерки за защита на Йонков, като забрани на нападателя да доближава пострадалия, да осъществява какъвто и да е контакт с него, както и да посещава дома му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама