Българите най-активни на пазара на имоти в Бургаско, интересът на руснаците е спаднал

17:43, 31 май 16 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българските граждани са най-активни на пазара на имоти в Бургаска област. По-голямата част от тях купуват за инвестиция, за отдаване под наем. Интересът от чуждестранни клиенти, най-вече руснаци и украинци, е по-малък в сравнение с предходни години. Това коментира за Topnovini.bg Диана Иванова – член на управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“. По нейните думи, може да се каже, че има раздвижване на пазара на имоти в областта, като по-осезаемо е в град Бургас.

„Това, което се наблюдава тази пролет е, че има интензивно ново строителство, особено в комплексите „Зорница“, „Славейков“ и „Изгрев“. Повечето сделки са съсредоточени там“, каза Диана Иванова.

Тя посочи, че цените на имотите зависят от мястото и от самото строителство. Много е слабо предлагането на добри, готови имоти. Съответно при тях има ръст на цените от порядъка на 10-15 %. Най-често търсени са двустайните апартаменти на цени между 50 000 – 60 000 евро.

„В сравнение с миналата година не може да се говори за някаква много голяма разлика, освен че има ръст на цените. Ако миналата година хората са търсили до 40 000 евро, сега търсят до 50 000 евро“, добави Иванова и обясни, че това, което наблюдава във връзка с активността на Община Бургас за саниране на панелните блокове е, че хората, които са имали намерение да продават имот, в момента изчакват, тъй като след самото саниране на сградата ще се повиши стойността на техния имот.

Относно имотите от луксозен клас по Южното Черноморие, Диана Иванова каза, че те са много малко.

„Като цяло на пазара критериите за лукс за брокерите са едни, за продавачите - други, за купувачите  - трети. Общо взето, ако говорим за лукс съгласно определени критерии и категории, които могат да определят един имот като луксозен, това са единици такива“, допълни Иванова.

Не може да се каже кога пазарът на луксозни имоти в региона е най-активен, тъй като те се купуват от много малко клиенти, това са хора с много голям бюджет. Като цяло продажбата на такъв тип имоти отнема доста време. Възможно е цената на подобен имот да падне, в зависимост от това каква е продажбата и какво цели собственикът от такава продажба. Имотът може да бъде продаден на доста изгодна цена, в сравнение с другите предложения, които са на пазара.

Изключително голямо предлагане има на ваканционни имоти. Търсенето обаче се разминава от гледна точка на това, че повечето клиенти не искат комплекс от затворен тип.

В заключение Диана Иванова коментира, че в краткосрочен план пазарът ще се пренасити с ново строителство. В действителност много голям брой обекти са започнати вече. Не може обаче да се говори за някакъв рейтинг и кредит на доверие на клиентите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама