Дипломат прогнозира ръст на чешки туристи по Черноморието

18:47, 31 май 16 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сериозен ръст на чешки туристи в морските ни курорти прогнозира посланикът на Чехия у нас Н. Пр. Душан Щраух. „Засега не мога да обявя конкретни цифри, но предвид геополитическата ситуация очакваме увеличение с десетки проценти спрямо миналогодишните 300 000 души“, каза дипломатът, който днес се срещна кмета на Варна Иван Портних. По думите му затова през лятото у нас ще бъдат командировани трима чешки полицаи – двама за Южното Черноморие и един за курортите край Варна.

„На срещата обсъдихме традиционно добрите взаимоотношения в културната и икономическата сфери, възможностите за съвместни проекти с участието и на чешки фирми, конкретно за технологиите за използване на отпадъци“, каза кметът Портних. Той е запознал посланика с европейските проекти, реализирани през последните две години.

Особено внимание е било отделено на проекта за изграждане на регионалната система за управление на отпадъците на стойност 35 млн. лв. „В новия програмен период имаме възможност да кандидатстваме за европейски средства за надграждане на проекта, като целта е вторично максимално използване на отпадъците за различни цели. Обсъдихме възможността чешки компании да участват в този етап на надграждане на регионалната система“, каза Иван Портних.

По време на срещата са водени разговори и за участие на младежи от Чехия в събитията, свързани с титлата Варна – Европейска младежка столица 2017.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама