Прокуратурата протестира присъдите на синовете на Ценко Чоков

21:59, 31 май 16 / Крими 25 161 Topnovini
1
Районната прокуратура в Бяла Слатина протестира оправдателните присъди на Мартин и Спас Чокови - синовете на кмета на с. Галиче Ценко Чоков, подсъдими заедно с още трима души за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди през март 2014 г.

На 25 май 2016 г. Районният съд в града е постановил оправдателна присъда спрямо двамата братя, съобщава пресцентърът на държавното обвинение. За невиновни от съда са признати и Мирослав Комарски и Васил Чонтов. Съдът е произнесъл осъдителна присъда само спрямо Петър Лаковски в размер на една година, с тригодишен изпитателен срок за причиняване на телесна повреда на пострадалия Венислав Николов.

Според обвиненията на 9 март 2014 г. в Бяла Слатина в дискотека, петимата са нанесли множество удари на Николов.

В следствие на побоя той в получил увреждания: многофрагментно счупване на пръст на дясна ръка, разкъсно-контузни рани с отоци на главата, лицето, устните, в областта на дясна ушна мида и дясно рамо, счупване на зъби, кръвонасядане на двата леви клепача и др.

Според разследващите побоят е бил започнат от Мартин Чоков, който безпричинно ударил Николов с метален бокс в главата. След това продължил да го удря в главата и по тялото. По-късно към него постепенно са се присъединили и другите обвиняеми, които продължили да ритат пострадалия и той е паднал на пода. Те продължили да удрят тяло, ръцете и главата на Николов.

Районният съд не е взел под внимание събраните гласни и писмени доказателства по делото, смята прокуратурата, става известно от съобщението за протеста. Освен това съдът бил въприел безкритично заявленията на подсъдимите, че са невинни. Успоредно с това съдебният състав напълно не се е съобразил с групата на обвинителните доказателства, аргументира протеста си прокуратурата.

Междувременно в началото на февруари прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Мартин Чоков заради причиняване на лека телесна повреда по хулигански и расистки подбуди. Инцидентът е от 12 януари, когато Мартин Чоков застигнал с колата си Радослав Илиев и без причина започнал да го обижда, акцентирайки на етническия му произход. След което слязъл от колата и го ударил няколко пъти в главата. След като пострадалият паднал на земята, Чоков е искал да продължи боя с бухалка, но бил спрян от негов приятел.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани