„Росатом“ завърши модернизацията на реактор в АЕЦ „Козлодуй“

22:46, 31 май 16 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Русатом сървис", която е част от руската държавна ядрена агенция "Росатом", е завършила ъпгрейда, който е необходим, за да се удължи животът на един от реакторите в българската АЕЦ "Козлодуй". Това съобщава БНР, позовавайки се на информация от компанията, цитирана от Ройтерс.

България започна модернизация за 360 млн. евро на двата съветски ядрени реактора на АЕЦ "Козлодуй", за да гарантира, че те могат да работят безопасно още 30 години. Удължаването на живота на тези реактори е част от усилията на властите в страната да се избегне непопулярното увеличение на цените на електроенергията, посочва Ройтерс.

АЕЦ "Козлодуй" разполага с два 1000-мегаватови реактора, които произвеждат около 30% от от общата електроенергия и представляват едни от най-евтините източници на енергия в страната.

Преди време властите в София наеха консорциум, воден от компаниите на "Росатом" - "Росенергоатом" и "Русатом сървис“ и с участието на френската енергийна компания EDF, за извършване на подобрения на двата ядрени реактора.

Според "Русатом сървис" вече е приключила техническата работа по Блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" и компанията в скоро време ще предоставя документация, която да даде възможност на енергийния регулатор да удължи лиценза за експлоатация на този ядрен реактор.

В същото време "Русатом сървис", която участва в обновяването на другия реактор - Блок 6, отбеляза, че работата ще продължи по време на редовния годишния период за поддръжка.

Ние ще посрещнем всички срокове в съответствие с графиците за дейностите на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй, заяви първият заместник-генерален директор на "Русатом сървис" - Дмитри Пашевич по време на енергийна форум в Москва във вторник, съобщава Ройтерс.

Агенцията напомня, че 10-годишният оперативен лиценз за Блок 5 на българската атомна централа изтича този октомври, докато лицензът за Блок 6 - през октомври 2019-а година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама