Цацаров: Евроекспертите са се срещнали с редови прокурори и следователи (обновена)

11:53, 29 юни 16 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако не са публични докладите на мисията на Службата за подкрепа на структурните реформи, това обезмисля мисията и я натоварва с едни нереализирани очаквания и някаква секретност, която нито е нужна, нито е потребна, нито има за какво да се прави. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред медиите по повод започналата мисия за проверка и помощ на прокуратурата от ЕК преди заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Сотир Цацаров заяви, че заедно с правосъдния министър Захариева настояват още за междинните доклади и окончателният доклад, който ще бъде готов през месец декември, да отпадне клаузата за конфиденциалност.

На въпрос от София Topnovini.bg дали евроекспертите са поискали среща с редови прокурори и следователи главният прокурор отговори, че са го информирали за подобни заявки, но не може да каже с кои "не защото не мога да ви кажа, защото това е тайна, а защото аз съм принуден да се съобразя с това споразумение, а и защото мисията има пълна свобода да кани и осъществява срещи с прокурори и следователи без знанието на ръководството на прокуратурата и тя го прави".

"Не е проблема в момента с това - кой с кого се среща, защото в крайна сметка всеки е свободен да се среща с всеки и всеки е свободен да говори всичко. Проблемът е, че ще дойде един момент, в който вие ще задавате въпроси свързани с финалния доклад, а към този момент и аз, и Екатерина Захариева искаме всичко, което е изготвено да бъде публикувано, а не да остане някаква техническа тайна", допълни Цацаров.

"Въпросите задавани вчера на срещата ни бяха свързани с техниката на разследване, осигуряването на експерти, техническата осигуреност на разследването, структурите на разследващите органи в България и наличието на политически и медиен натиск върху съдии и прокурори", обясни Цацаров.

Той заяви, че не се чувства унизен от мисията за техническа помощ, защото това би означавало страната ни да се чувства унизена. Цацаров допълни, че според него разговорите са много конструктивни. Главният прокурор потвърди имената на поисканите дела от евроекспертите, но изрази недоумение как делата са изтекли в медиите. "Делата се проверяват не като решение, а за начина, по който се осъществява разследването", каза още той. 

Разглежданите дела са "Сапард" - за присвояването на близо 7,5 милиона евро от европейската предприсъединителна програма, което, макар да стартира през 2006 година, още не е приключило, както и делото Гуцанов, заради което България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека. Третото дело, изискано от европейските прокурори е а кражба на фирмата на баща и син Мавродийски, което се следи от немското посолство у нас.

Главният прокурор обяви още, че акцията в Слънчев бряг не е завършек, а продължение на това, което бе започнато при посещението му Бургас преди малко повече от седмица. Припомняме, че разследването около стрелбата срещу Димитър Желязков - Митьо Очите е поето от Специализираната прокуратура, а във вторник при показна акция бяха задържани седем души, а  четирима се издирват, сред тях Божидар Георгиев, собственик на заведението, в което беше прострелян Желязков. Всичките а обвинени за трафик на хора, дрога и рекет в черноморския район.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама