ГЕРБ пак бламира Румяна Бъчварова (обновена)

12:12, 29 юни 16 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите от ГЕРБ, начело с шефа на вътрешната комисия Цветан Цветанов, за пореден път бламираха вътрешния министър Румяна Бъчварова. Този път поводът са промените в Закона за МВР - групата на практика е отхвърлила повечето от идеите на министъра.

Отхвърлят се идеи от законопроекта като намаляването на годишния отпуск от 30 на 25 дни, както предлагаше ведомството. За сметка на запазването му обаче отпада възможността за 12 дни допълнителна почивка, която предвижда сега законът.

Запазват се и 20-те заплати при пенсиониране, но само за служилите над 25 години. За останалите, които досега взимат по една заплата за прослужена година се въвежда скала: до 5 години - без обезщетение при напускане, а над - 2 заплати, над 15 години - 10 заплати, над 20 години - 15 заплати.

Пред София Topnovini.bg Цветанов призна, че не са правили финансови разчети при евентуално въвеждане на скалата, но е сигурен, че така парите за обезщетения при напускане и пенсиониране, ще са по-малко от сега. 

От реформата на Бъчварова депутатите предлагат да отпадне изваждането на пожарната в отделна агенция, както и идеята да се създаде нова длъжност  - административен секретар в областните управления. Били против увеличаването на администрацията. Преподавателите в Академията на МВР по специализирани предмети да останат първа категория, искат още от групата на ГЕРБ, но все пак подкрепят превръщането на администрацията в държавни служители, което ги лишава от повечето социални придобивки. Не са съгласни и министърът да може да прехвърля на главния секретар отговорността за назначаването на някои служители. 

Цветанов отрече да бламират вътрешния министър и дори й благодари за диалога, който са имали в комисия. Лично по негово настояване обаче вътрешната комисия преди време бламира и законовите текстове, следствие на които се въвеждаше чип в личните карти. 

Изброи и текстовете, които подкрепят, сред които увеличаването на правомощията на ГДБОП. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама