Сградите на РУ стават по- достъпни за хора с физически затруднения

12:51, 29 юни 16 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
220 161 лева от бюджета на Русенския университет са вложени в изграждането на достъпна среда в три от сградите на висшето училище. През учебната 2015/2016 година бяха изградени рампи, поставени стълбищни платформи и асансьор в най- посещаваните от студентите корпуси, съобщават от РУ "Ангел Кънчев".

На южния вход на триетажния Учебен корпус № 6/7 е изградена автоматична стълбищна платформа със завои, междинни площадки, пет спирки и различен наклон в отделните участъци.

В другата триетажна сграда - Учебен корпус №8, вече е поставена и работи остъклена вертикална платформа с три спирки, а в Корпус 10 е построена външна рампа за достъп до входа на сградата, има две автоматични стълбищни платформи без завои на първия и втория етаж, а също и вертикална платформа с три спирки в западния край на коридора.  

Това е поредният етап от изграждането на съоръжения, които осигуряват улеснен достъп на хора с увреждания до сградите на Русенския университет, каза ректорът – проф. Велизара Пенчева и обясни, че за следващите фази ще се търси проектно финансиране. Специални съоръжения за облекчено придвижване имат Учебен корпус 2, Ректоратът и Канев център.

Председателят на Общото събрание на Русенския университет – чл.-кор. проф. Христо Белоев коментира, че трите корпуса – 6/7, 8 и 10, са сред сградите в кампуса на университета, в които е концентриран голям поток от студенти и преподаватели.

Новоизградените съоръжения в корпусите се задвижват със специални ключове, които студентите с двигателни затруднения ще получават в началото на следването си, а при завършване на образователната си степен – ще ги връщат обратно на университета, обясни помощник- ректорът Валерий Гегов.

Ключове за достъп ще има и на порталите на висшето училище, а от достъпната среда ще могат да се възползват и гостите на университета, съобщават още от РУ "Ангел Кънчев".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама