Три дела срещу решения на общински съвети в Русенско разгледа Административния съд

12:52, 29 юни 16 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три дела по протест на Окръжната прокуратура в Русе разгледа днес Административният съд. Държавното обвинение атакува текстове от наредби на общинските съвети в Сливо поле, Ценово и Иваново.

Става думи за норми, чрез които се определят такси и цени на услуги и по-точно вземане на пари за прокопаване на пътни платна за поставяне на кабели, ремонт на ВиК инсталаци и др. подобни, като е определено сумите да бъдат събирани извън разрешенията за строеж.

Според прокуратурата, не могат да се вземат пари за услуги, които реално не се оказват.

В заседанието по делото, свързано с решението на общинския съвет в Сливо поле, не се яви процесуален представител на местния парламент там. То приключи и се очаква съдът да се произнесе с решение в законния 30-дневен срок.

Второто дело касаеше текст в Наредба №3 на общинския съвет в Ценово. Те бяха упълномощили адвокат Елка Дочева, която се яви в съдебната зала и посочи, че протестът трябва да се отхвърли. Сред мотивите, която тя изтъкна, бяха фактите, че текстът е приет от компетентен орган, спазена е формата и нормата е приета при наличието на кворум – от 13 съветници са присъствали 12, а „За“ са гласували 11.

Прокурорът също посочи мотивите си, сред които отново беше мнението, че не могат да се вземат пари за услуга, която не се оказва. Това дело също приключи в едно заседание и по него се чака решение.

Третото дело беше срещу член в Наредба №1 на общинския съвет в Иваново. На това дело обаче не беше даден ход и то бе прекратено, защото се оказа, че след подавенето на протеста от прокурора, цялата наредба е била отменена от общинския съвет и на нейно място е била приета друга. Информацията за новите факти даде юрисконсултът към община Иваново Десислава Славова, която се яви в залата и предостави писмени доказателства в подкрепа на твърдението си. Това остави делото без предмет и доведе до прекратяването му още днес. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама