ГЕРБ, БСП и ДПС пак си избраха състава на КЗК, категорични са реформатори

12:52, 29 юни 16 / Политика 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новата Комисия за защита на конкуренцията беше избрана в пълна симбиоза между ГЕРБ, БСП и ДПС. Това ни прави изключително скептични относно нейната бъдеща работа, а и се натрупаха примери на задкулисни договорки.

 

Това обяви Мартин Димитров, депутат от Гражданска квота на "Реформаторски блок", след решението на Народното събрание да назначи нов състав на регулаторния орган. Редом до Димитров застанаха колегите му от блока Радан Кънев, Петър Славов и Гроздан Караджов.  

 

"Нали именно затова сменихме Орешарски - за да има нов модел? Не можем заедно с неговите хора да променим нещата. Затова сме силно обезпокоени за разследването на картела на пазара на горивата и затова дали това то ще доведе до добър резултат", обяви Димитров. 

 

Според него най-добрият кандидат не е бил избран, визирайки съвместната му номинация със Славов - Георги Ганев, който единствен е бил подкрепен от четири неправителствени организации. Според Димитров Народното събрание днес е дало сигнал към всички авторитетни НПО-та да не правят повече номинации, защото няма смисъл. 

 

"Разочаровани сме, защото дълго време водихме битка за независима Комисия за защита на конкуренцията", завърши Димитров и допълни, че ГЕРБ са избрали БСП и с тях е назначила новата КЗК. "Ще гледаме заедно резултатът", посочи той. 

 

Радан Кънев допълни, че това е вторият пореден състав на регулатора, който е избран от това мнозинство - ГЕРБ, ДПС и БСП. Предишният по време на първия мандат на Борисов бил е избрана от същите партии. 

 

"Всички знаем резултатите - катастрофални в двете сфери, които се възлагат на КЗК - обществените поръчки и борбата с картелите и монополите. Те погазват брутално принципа, че изборът се прави според личните качества и заслугите. Принципът е, че единствено партийната договорка и лоялност имат някакво значение при назначението на висок отговорен пост в България", убеден е лидерът на ДСБ. 

 

Той определи решението на парламента като сигнал към всички млади хора, които са тръгнали по пътя на науката, но не са партийни послушници, че нямат шанс за развитие в България. 

 

Петър Славов бе на мнение, че днес е лош ден за конкуренцията в България и лош ден за борбата с картелите. 

 

"Всички трябва да си зададем един въпрос: "Защо и кой го реши това да бъде предпочетен не човекът, който е асистент на нобелов лауреат по икономика, а убедителния тройкаджия?", каза той. 

 

На въпрос дали има конфликт на интереси при положение, че председателят на КЗК Юлия Ненкова е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, Гроздан Караджов обяви, че има такъв, но само за него - ако е гласувал за майка си, това е морално укоримо. 

 

Той посочи, че трябва да очакваме КЗК да се бори с малкия бизнес и да прави път на големите монополисти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама