Бъдещи общи действия след Брекзит обсъждат 27 дъжавни лидери от ЕС

12:54, 29 юни 16 / Свят 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
27 лидери на страните от Европейския съюз започнаха неформално обсъждане в Брюксел за бъдещите си общи действия след британското „не“ на референдума.

Сред обсъжданите въпроси са кой да преговаря от името на 27-те по условията за напускане на британците през есента. Някои държавни лидери имат резерви към Европейската комисия като преговарящ орган заради твърде острата позиция срещу Лондон на председателя й Жан-Клод Юнкер. „Британските граждани взеха своето решение и както се вижда днес те вече не седят на масата на Съвета", коментира той на влизане.

България смята, че Еврокомисията може да проведе бъдещите преговори, по думите на премиера Бойко Борисов Комисията и Жан-Клод Юнкер заслужават да бъдат подкрепени сега.

Провежда се и принципен дебат как в бъдеще Съюзът да функционира по-ефективно и да вдъхва доверие у гражданите, за да се контрират евроскептичните партии в Европа. Страните основателки, като Белгия, настояват за засилване ролята на твърдото ядро около еврозоната. "Европа на повече скорости е мое убеждение и кредо", каза белгийският премиер Шарл Мишел.

"Илюзия е, че всичко можем да вършим във формат 27 държави. Това създава усещане за неефективност у населението. Не съм очарован от идеята за формирането на малки групи", заяви премиерът на Люксембург Ксавие Бетел и добави, че повече от всякога Европа се нуждае от обединение като контраст на разединена Великобритания.

България също ще настоява за равнопоставеност между 27-те оставащи членки в Евросъюза.

Камерън отложи напускането за септември

Както се очакваше на снощната среща на върха на ЕС за Брекзит британският премиер Дейвид Камерън не поиска активиране на процедурата за напускане на Общността и отложи това за своя приемник най-рано за септември. На последното си изказване на Европейския съвет Дейвид Камерън каза, че не съжалява, че е свикал референдума, но че разчита на конструктивни отношения с европейските си партньори в бъдеще и по време на преговорите за напускането на Великобритания. "Общото мнение беше, че трябва да осигурим правилно протичане на процеса по излизане, като не трябва да се бавим. За да не прибързаме, се нуждаем от известно време. Активирането на член 50 трябва да дойде, след като и двете страни са подготвени и същинските преговори могат да започнат”, заяви Дейвид Камерън.

Германския канцлер Ангела Меркел предупреди, че излизането на Великобритания е необратим процес и разговори с Лондон няма да има, докато се не стартира процеса за напускане.

27-те проявяват разбиране, че Лондон се нуждае от време за задействане на процедурата за излизане. Великобритания трябва да подаде уведомление за задействане на клауза 50 от Лисабонския договор най-много до две седмици след назначаването на нов премиер през септември. Жан-Клод Юнкер предупреди, че Съюзът няма време месеци наред за медитации по въпроса. Френският президент Франсоа Оланд каза, че ако иска да запази преференциалните си отношения с Евросъюза, Лондон трябва да спазва правилата му.

„Самата Великобритания трябва да се определи къде ще е нейното място в единния европейски пазар. Ако иска да остане, трябва да си плати цената, в пълния смисъл на думата, включително и да запази свободното придвижване на хора”, заяви той.

Според Европейската централна банка, негативните ефекти от излизането няма да бъдат толкова сериозни, колкото се представят в момента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама