РИМ Сливен: Костите, съхранявани в музея, не са на Хаджи Димитър

16:40, 29 юни 16 25 990 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководството на Регионалния исторически музей – Сливен обяви, че след направени анализи и експертизи е установено, че костите, съхранявани в музея, не са на Хаджи Димитър. Затова и въпреки натиска, който им е оказван в административен аспект, като се пренебрегват научните доказателства и аргументи, няма как от хранилището на музея да бъде извадена и експонирана раклата с костите, както се настоява.

„За съжаление, костите не са на Хаджи Димитър”, е обявил при последната експертиза  проф. доктор  Йордан Йорданов. В протокола от 6 юни фигурира описание на мъж между 18 и 22 години, докато гибелта на Хаджията настъпва на 28-годишна възраст. Според професора след антропологическото изследване става ясно, че са на мъж, който не прилича на Хаджи Димитър. Според ръководството на Регионалния исторически музей в Сливен няма необходимост да се прави ДНК анализ.

Директорът на музея Николай Сираков и колегите му са категорични, че костите ще останат във фондохранилището, докато не се изясни истината за тленните останки, донесени от връх Кадрафил до музея в Сливен.

Ръководството на институцията поддържа позицията на БАН, че Хаджи Димитър е убит на Бузлуджа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама