По аптеките в Сливен липсват противопаразитни препарати

17:52, 29 юни 16 25 799 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В аптеките в Сливен липсват препарати срещу паразити, сигнализираха родители в ефира на „Фокус”.„ Правят се редовните тестове за паразити на деца, но медикаменти за лечение в случай на заразяване просто няма”, жалват се потърпевши.

Пет антипаразитни препарата са отпаднали от номенклатура, заради изискване на Европейския съюз, коментират  фармацевти. Единственият препарат, останал в продажба е за лечение на кучешка тения. Аптекари обясняват, че поради липсата на лекарства са принудени да препоръчват на пациентите си средства от народната медицина за лечение на аскаридоза – прясно тиквено семе или олио от тиквени семки. За да се избегне заразяване с паразити, особено в сезона на плодовете и зеленчуците, се препоръчва те да се измиват внимателно. Преди всяко хранене трябва много добре да се измиват ръцете. Използването на антибактериален сапун се препоръчва след игра с животни или на открито. 

Освен антипаразитните препарати често се спират от продажби и ефикасни български или вносни по – евтини лекарства, предимно за употреба върху кожата. Те се заменят със значително по – скъпи, но често не толкова ефективни. Обяснение за това няма, коментират фармацевтите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама