В България се води хибридна война, категоричен е Методи Андреев

18:23, 29 юни 16 / Политика 25 931 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трябва да признаем, че има хибридна война и тя не е само в България. Това заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев в ефира на бТВ. „Спецслужите трябва да разберат, че пред България има две много големи опасности. Те идват от „Ислямска държава“ и от така наречената „хибридна война“, подчерта той.

Според него е лошо, че нито една спецслужба не посочва кой води хибридната война, каква е целта, какви са начините и средствата, с които тя се води на територията на страната ни, има ли български организации или група от хора, които работят в нейна полза, оказвайки логистична подкрепа. Но пък е добре, че службите не издават мерките за борба с нея, отбеляза депутатът.

Като част от Европейския съюз (ЕС) и част от НАТО България следва европейските политики. А НАТО е обявила Русия за свой противник. „Това, че България спрямо Русия има друго виждане също е факт, но като сме избрали евроатлантическата политика, трябва да боравим с фактологията, с която работи НАТО“, категоричен е той.

Той обясни хибридната война като представянето на събития, които не са се случили или тяхното изопачаване в сайтовете, за да разубедят българския народ, че е приел правилното решение да е в ЕС и НАТО, особено след Брекзит. Това не работи добре за нашата интеграция в ЕС и НАТО и създава убеждението, че може да имаме и друг изход от ситуацията.

Относно румънския модел за борба с корупцията депутатът коментира, че такъв модел в България засега не може да има. Той даде пример с Националната антикорупционна агенция (DNA), която отговаря за борбата с корупцията по високите етажи на властта.

„DNA е абсолютно оперативно независима от генералния им прокурор и може да разследва самия генерален прокурор“, каза той и допълни, че в България нищо не може да се покаже.

357 от случаите, които са разследвани от DNA в Ръмъния през 2015 г. са стигнали до съда. На 1258 лица, пък, са повдиганти обвинения, отчете той. И допълни: „Тези неща са получили своята оценка в Европа. Както виждате в Румъния не отиват европейски прокурори на проверка, идват в България“.

Андреев е категоричен, че антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева ще мине в парламента.Той ще се гелда в пленарна зала в четвъртък.

Той коментира и изборa на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията. Андреев е подкрепил председателя Юлия Ненкова, която оглави регулатора, и членовете Георгица Стоянова, Красимир Зафиров и Георги Ганев, който отпадна от гласуването.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама