Природозащитници настояват да бъде оттеглен новият проектозакон за концесиите

20:43, 29 юни 16 / Политика 25 735 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът за закона за концесиите, който беше гласуван на първо четене в парламента, да бъде върнат на вносителя Министерски съвет. За това настояват от коалицията "За да остане природа в България" и инициативата "Зелени закони" . Мотивът им е, че проектозаконът трябва да мине през задължителните обществени обсъждания, тъй като без тях разглеждането му в парламента не е легитимно.

Според природозащитниците, ако влезе в сила този „явен лобистки проектозакон“, без да бъде обществено обсъден, концесионерите ще придобият разширени и вечни права за ползване на държавна собственост.

Държаввата разработва закон с обществени пари, който облагодетелства големи концесии, категорични са те. Такава е концесията за ски зона Банско в Пирин, която държавата не разваля въпреки дългогодишни спорове и неизплатени задължения, допълват от „За да остане природа в България“ и „Зелени закони“.

Те подчертават, че проектът за закон за "вечни концесии" е бил придвижен скоростно - само за един месец, а  Министерският съвет, който е възложител, не е организирал обществени обсъждания.

На 19 април 2016 г. беше обявено с онлайн публикация, че Министерски съвет разработва нов Закон за концесиите, който изцяло отменя действащата национална уредба и разширява правата на фирмите концесионери за сметка на задълженията им към държавата. Крайният срок за становища беше по време на великденските празници, посочват еколозите.

Въпреки получените негативни становища, проектът е внесен за разглеждане и гласуване от Народното събрание на 9 юни. След призив на "Зелени закони" и след удължаване на срока за становища до 10 май, са били внесени десетки отрицателни отзиви. Законопроектът е преминал формално процедурата за онлайн обществени консултации, без реален обществен дебат и без никакъв отговор от Министерски съвет на предложенията на неправителствените организации.

Проектозаконът е разработен по договор с пряко договаряне, без конкурс, от адвокатско дружество "Бузева и партньори" на стойност 85 хил лв. без ДДС, според информация от Агенцията за обществени поръчки . Същото дружество, което като изпълнител на договор с Министерството на околната среда и водите не е защитило обществения интерес при разглеждането на правните нарушения в концесията за ски зона Банско, подчертават природозащитниците.

Те предупреждават, че законопроект предвижда:

– Концесиите за строителство и услуги да може да се сключват за дълъг период от време, а не както е в момента до 35 години;

– Мотивите на законопроекта твърдят, че "икономическата изгода от нея (концесията) се изразява не с преките моментни ползи (приходи), а и с косвените ползи и с ползите за обществото в дългосрочен план" и с това предпоставят нужда от финансова подкрепа от държавата за фирмите концесионери;

– концесиите ще се възлагат пряко от министри и кметове на общини, а не от колективни органи, както при досегашните концеденти Министерският съвет и общинските съвети, с което процедурата става по-непрозрачна и необективна;

– В мотивите е записана и възможност концесионерът да събира местни такси и данъци вместо държавата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама