С ритуално зажънване край Каварна стартира жътвата в област Добрич

17:02, 30 юни 16 25 1255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жътвата в Добруджа официално бе открита в полетата на Производствено-търговска кооперация „Карвуна" край Каварна с церемония, организирана от Областният съюз на земеделските кооперации „Добруджа", ПТК „Карвуна" и община Каварна.

Гости на празника бяха областният управител Детелина Николова, кметът на Каварна Нина Ставрева, председателят на Общинския съвет в Каварна Красимир Кръстев, Явор Гечев – председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България, Петър Николов, досегашен председател на съюза, Тодорка Макарова – директор на ОД „Земеделие“, Ивайло Йорданов – директор на ДФ „Земеделие“, Стилиян Маринов – председател на Областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа“, Кирил Комитов – секретар на съюза, Славчо Христов – председател на Кооперативен съюз – Варна, кметове на населени места, земеделски производители, граждани.

Преди комбайните да навлязат в пшеничените масиви, свещеници отслужиха водосвет за здраве и берекет. С песен на уста жени от клуба на пенсионера и от читалището в града възпроизведоха обичая зажънване.

„Нека жътвата да е безаварийна, без пожари и високодобивна“, пожела председателят на кооперацията Митка Енева. Тя се обърна към първия пшеничен сноп с думите: „Тази година трудно те вдигам, догодина хич да не мога да те вдигна. И, след като по стара традиция, сложи пара в снопа пожела: „Колкото пари има в снопа, толкова среден добив да изкараме!“ Пожела на всички  земеделски производители успешна жътва, крепко здраве, високи добиви и пълни банкови сметки.

В приветствието си към земеделските производители Областният управител Детелина Николова отправи своите послания за богата реколта и благосклонно време за нейното прибиране. Изрази надежда за отлично качество на очакваните добиви и стабилни цени на пазара на зърнени култури. „С почит към раждащата и благословена добруджанска земя, пожелавам от сърце успешна жътва. Детелина Николова се обърна с пожеланието: „Бог да пази хляба на благословената българска земя!" След това областният управител ливна с менчето вода пред комбайните с пожелание жътвата да върви по вода.

ПТК „Карвуна“ обработва 10 300 декара земеделска земя. Добивите тази година се очертава да са 650-700 кг/дка. Кооперацията отглежда основно български сортове пшеница Енола и Корона, които са с високи хлебопекарни качества. Има и френски сортове. По думите й, предлаганата цена в началото на жътвата е 260-270 лева за тон, което, според нея е обидна. Още повече, че тази година разходите за производство са много високи. Енева разчита високите добиви да компенсират ниските цени. В кооперацията работят 13 души. По време на жътва се наемат още няколко души. Рентите, които миналата година ПТК „Карвуна“ е дала, са 80 лева за декар. Какви ще са тази година обаче е много рано да се каже. Засега проблемите култури също се развиват добре, но опасенията са заради засушаването в района.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама