Няма опасности при разширяване на производството на „Полисан“, сочат експертизи

17:49, 30 юни 16 25 815 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четири експертизи бяха приети днес по време на поредното заседание по делото, заведено по жалби на „Полисан“ АД, ПП „Зелените“ и еко сдружение „Дунавски регион“ срещу решение на РИОСВ Русе.

С него на фирмата се разрешава да разшири производството си на битум и гудрон от 10 000 на 200 000 тона годишно, срещу което са еко организациите, от дружеството пък не са съгласни с отказът да изградят нов комплекс за хидрокрекинг за производство на бензин и дизелово гориво от тежки нефтени фракции с капацитет 250 000 тона годишно.

При изслушването на първия експерт – проф. д-р инж. Богдана Куманова, стана ясно, че „Полисан“ АД притежава три пречиствателни съоръжения, наречени каломаслоуловители, след преминаването през които отпадните води от производството отговарят на стандартите. След тези съоръжения те се насочват към колектора и заедно с отпадните води от канализацията и отводнителните шахти се заустват в река Дунав.

Бяха изслушани и останалите експерти – доц. Нели Громкова, която трябваше да каже, дали цялата площадка на „Полисан“ АД е покрита с бетон, с оглед да не проникват вредни вещества в почвата, в случай, че бъдат разляти такива, както и експертите проф. Констанитн Козарев и доц. Стилиян Чаушев.

Доц. Чаушев, този път съвместно с проф. Козарев, доразви експертизата си от предходните заседания за евентуалния домино ефект, ако стане авария в предприятията на площадката на унищожения Комбинат за тежко машиностроене.

Този път въпросът беше, какво ще стане, ако се възпламени пропанът в предприятието-жалбоподател и влезе в съприкосновение с водорода в него, който също е взривоопасно вещество. Изводът беше, че разрушителните последици ще се ограничат на площадката на „Полисан“ АД.

В последствие бяха направени още искания от страните, но съдът уважи само едно от тях – за предоставяне на протоколите за емисиите на отпадните води от юни 2013 до декември 2015 г., които бяха част от обследването на проф. Куманова. Експертът не ги носеше днес, затова не бяха приложени към преписката, а целта на искането беше тя да се допълни с тях. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама