Спад на безработицата в Търговищко през май

18:12, 30 юни 16 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към края на май в трите бюра по труда в Търговище, Попово и Омуртаг, регистрираните безработни са 7391. Техният брой намалява за пореден месец - с 522 в сравнение с края на април, съобщиха от Бюрото по труда в Търговище.

Равнището на безработица в областта е 15%, при 16,1% през предходния месец.

През май постъпилите на работа регистрирани безработни от област Търговище са 510. Започналите работа безработни без квалификация са 230, с работническа професия - 178, а специалистите със средно специално и висше образование - 102.

Близо 60 на сто от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 82. Заетост е осигурена на 109 продължително безработни, както и на 17 безработни с намалена трудоспособност от областта.

През месеца и търсенето на работна сила в реалната икономика се изразява в заявените общо 286 места в бюрата по труда. Те са предимно от частния сектор и в зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от държавното управление, преработващата промишленост, търговията, административните и спомагателните дейности, селското стопанство и търговията, хотелиерството и ресторантьорството, строителството и др.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Търговище през април са заявени 45 работни места – половината от тях по схемата „Младежка заетост” на ОПРЧР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама