Черноморските общини ще проверяват състоянието на бреговете си

19:58, 30 юни 16 25 578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на община Аксаково инж. Атанас Стоилов получи нов двугодишен мандат начело на Асоциацията на Българските черноморски общини (АБЧО). На отчетно-изборното събрание днес черноморските кметове гласуваха единодушно Стоилов да продължи да оглавява асоциацията. За зам.-председатели бяха избрани кметът на община Несебър Николай Димитров и кметът на Каварна Нина Ставрева. В Управителния съвет на АБЧО черноморските кметове излъчиха колегите си Иван Портних, кмет на Варна, Димитър Николов, кмет на Бургас, Панайот Рейзи, кмет на Созопол, и Красимира Атанасова, кмет на община Долни Чифлик.

Основният приоритет за избраното ръководство на АБЧО е брегоукрепването на цялото черноморско крайбрежие в страната. 14 от 21-те черноморски общини са с излаз на морето и брегоукрепването ги касае пряко. Включвайте и областната управа като свой партньор, за да повишите обхвата и възможностите за привличане на европейски средства за тези дейности, призова областният управител на Варна Стоян Пасев.

Кметовете на черноморските общини се договориха да излъчат по един свой заместник или ресорен директор на дирекция и заедно с екипа на секретариата на АБЧО в максимално кратки срокове да подготвят изчерпателна и актуална информация за състоянието на бреговете на териториите, които управляват, и потребностите от укрепителни дейности.

Форсирането на работата по документалната и проектна готовност за брегоукрепителни дейности се налага от една страна от многото абразивни и свлачищни процеси, които са факт почти по цялото Черноморие, и от друга - от предстоящото отваряне на „Хоризонт 2020“ - програмата, по която може да се кандидатства за финансиране на брегоукрепителни дейности.

До края на 2017 г. всички документи за кандидатстване за финансиране трябва да са готови и изрядни, тъй като брегоукрепването не е по силите на никой общински бюджет. Трябва да се търсят европейски средства, към които общините и държавата също да дадат своя принос, за да се справим с проблема, коментира председателят на АБЧО инж. Атанас Стоилов.

Активното планиране на бреговата линия кметовете се разбраха да стартира веднага с прецизно описване на всички зони с ерозия, абразио, свлачищни процеси и п+. За да бъде привлечено финансиране, трябва да бъде изработен мастер-план на крайбрежието с пълна карта на местата за различни видове пристанища, логистирчи зони, нови плажове, зони без урбанистични дейности и пр. В цялостния процес по укрепване на българското крайбрежие ще бъде ползван опитът на Румъния, решиха кметовете на общините, членове на АБЧО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама