Делят плажовете на групи, подгрупи и класове, вкарват ги в публичен регистър

21:21, 30 юни 16 25 581 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четири групи, всяка с по три подгрупи, се създават за морските плажове с промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които от днес са публикувани за обществено обсъждане в сайта на Министерството на туризма. В първа група ще бъдат включени плажовете в урбанизирани територии, във втора – в близост до туристически дестинации, включително къмпинги, в трета ще влязат отдалечените от урбанизирани територии, а в четвърта – плажовете с ограничено ползване или предназначените за развитие на специален вид туризъм.

За всяка от четирите групи се създават по три подгрупи в зависимост от легловата база на прилежащата или близката теритрия, възможния максимален брой плажни места, преобладаващия релеф на брега, морското дъно, изградената инженерна инфраструктура и екологичните характеристики на плажа.

Групирането ще се извършва от министъра на туризма на всеки 3 години, както и преди предоставяне на концесия или отдаване под наем. Вече групираните морски плажове ще се вписват в публичен електронен регистър, поддържан също от министъра на туризма, предвижда проектът.

Според туристическите услуги, които могат да се предоставят на територията им, пък плажовете ще се делят на класове. Те ще зависят от допълнителните чадъри, шезлонги, заведения, детски зони, възможности за спорт, водни атракции и т.н.

В зависимост от групата, подгрупата и класа на плажа ще зависи минималният размер на концесионното плащане или наемната цена, предвижда ще проектът. Становища и предложения по него могат да се изпращат на сайта на Министерството на туризма до 14 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама