Оцелели при атентата на летище „Ататюрк” участници във фестивал в Албена: Беше ужасно

21:33, 30 юни 16 25 555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Беше ужасно! Имаше много викове, сълзи…”, разказаха членове на 21-членната група от Казахстан, която се оказала в близост до епицентъра на взривовете на летище „Ататюрк” на път към Албена. Групата от Вокално-инструментална школа от столицата на Казахстан Астана включва 12 деца, двама ръководители и родители. Те идват у нас за участие в международния фестивал на изкуствата "Трикси". Във вторник вечерта, по време на тройния терористичен акт, се оказали на летище "Ататюрк" в Истанбул.

Ръководителките на групата Асел Тинтяева и Татяна Прихода разказаха, че в самолета празнували рождения ден на Татяна. Когато кацнали в Истанбул трима от групата изостанали и другите останали да ги изчакат на гишето за паспортна проверка. Тогава чули тътена от първият взрив. Избухнал на около 30 метра от тях. Ако не се било наложило да изчакат тримата, щели са да бъдат на мястото на взрива.

„Всичко беше в отломки, летяха към нас. Настана паника”, разказва Тинтяева. По думите й, това е било много трагично събитие, много мащабно. „Оказахме се блокирани. Имаше много викове, сълзи...", добави тя. И, точно когато децата се поуспокоили, се чул вторият взрив, който отново предизвикал паника. Хората плачели.  При втория взрив всичко полетяло към ъгъла, където била групата. Така те се озовали в зона, без изход към улица. Затова останали на място.

Пристигналите военни с техника ги насочили към стая с около 50 души. Успокоили ги, казали, че идват сапьори.

"Беше ужасно! Благодарим на Бог, че ни спаси! Ако не бяхме изгубили тези трима души щяхме да сме в центъра на взривовете", споделя Прихода.

След като ги евакуирали от летището, ги насочили към хотел, до който вървели близо километър с багажа. Там обаче не ги пуснали, явно притеснени от куфарите им. Дали им вода, имали възможност да ползват тоалетна. Едва след намесата на представител на Консулството на Казахстан в Истанбул, допуснали групата да пренощува. На следващия ден успели да се качат на самолет за София със съдействието на фирмата, от която били купени билетите им.

Групата вече пристигна благополучно в курорта. Утре в Албена очакват да пристигнат още 12 души от Вокално-инструменталната школа от Астана, съобщи Емил Струнджев - директор на арт-център "Стринджендо", организатор на фестивала "Трикси". Групата е трябвало да пътува със същия полет, но нямало билети.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама