Европейската комисия оцени високо приемането на антикорупционния закон

21:40, 30 юни 16 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Генералният секретар на Европейската комисия (ЕК) Александер Италианер оцени високо пред правосъдния министър Екатерина Захариева приемането на първо четене в парламента на промените в Закона за съдебната власт и на Законопроекта за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

Италианер е информиран от Захариева, която е на посещение в Брюксел, и за внесените изменения в Търговския закон. С промените се въвежда т.нар. производство по стабилизация на предприятията, което да предхожда процедурата по несъстоятелност.

До две седмици ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които трябва да се справят с формализма при връщането на делата, съобщи още правосъдният министър. Връщането на делото в досъдебна фаза ще може да стане само в разпоредителното заседание на първоинстанционния съд, а не както в момента може да бъде върнато дори от въззивния съд.

Захариева сподели и плановете си да бъде приет Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и на второ четене преди лятната ваканция на парламента. „Партньорите ни от Европейската комисия нямаха никакви забележки към текстовете, напротив беше подчертано, че сме в правилната посока“, коментира тя пред български журналисти в Брюксел.

По нейните думи от ЕК са изкразили надежда, че няма да има съществени промени на второ четене и проектът ще бъде одобрен  във вида, предложен от Министерския съвет.

„Отбелязана бе и силната политическа воля на правителството да се върви с бързи темпове за довършване на реформата“, каза още Захариева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама