М. Кунева: В българския политически живот интелектуалецът е големият отсъстващ

16:52, 30 юли 16 / Политика 25 713 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Движение България на гражданите“ застава за кандидатурата за президент на скулптора професор Велислав Минеков, издигната от инициативен комитет.

Това съобщиха днес Меглена Кунева, която освен лидер на ДБГ е още вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката, и Найден Зеленогорски, който е съпредседател на „Реформаторския блок“ и заместник-председател на движение „България на гражданите“. Както вече съобщихме, те са в Русе за провеждането на Национален съвет на своята партия.

„В българския политически живот интелектуалецът е големият отсъстващ. Няма нация, която да върви напред без своите интелектуалци“, коментира в тази връзка Кунева.

Тя определи това като разумен, а не емоционален избор.

Към момента „Реформаторски блок“ трябва да избира измежду 7 кандидатури за определяне на своя обща номинация за президентския вот тази есен. Освен проф. Минеков, подкрепен от ДБГ се разглеждат вариантите за Корман Исмаилов, предложен от НПСД, проф. Огнян Герджиков и ген. Димо Гяуров, предложени от БНД, генерала от резерва Съби Събев, бивш представител на България в НАТО, предложен от БЗНС. Членове на Гражданския съвет пък са номинирали Гроздан Караджов и Трайчо Трайков.

Във вторник започваме обсъждането на направените номинации. През целия август месец Предизборният щаб на РБ ще работи. Ще вземем участие в частичните избори в Балчик и Главиница и в още 15 села и се надявам РБ да постигне добри резултати като загрявка за президентските избори, каза Зеленогорски.

„Кандидатът ни трябва да е с ясни евроатлантически ценности и дясноцентристки профил и идеи за развитието на страната ни. Той трябва да е човек, който прави разликата между справедливо и несправедливо, между нормално икономическо развитие и олигархия и човек, който може да отстоява и да каже не и на непочтеността и на олигархията“, каза още Кунева.

"България има нужда от революция на духа. Всъщност това, което предлагаме ние е интелектуалците да заемат челното място и да водят България напред“, коментира в тази връзка Найден Зеленогорски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама