Протест в Глазгоу за независимост на Шотландия след Брекзит

17:55, 30 юли 16 / Свят 25 830 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 3000 души се събраха в Глазгоу с искане за провеждане на втори референдум за независимост на Шотландия след Брекзит, съобщава Франс24.

Припомняме, че на референдума за еврочленството на Великобритания 52 % от жителите на острова гласуваха страната да напусне ЕС, докато 62% от шотландците поискаха Обединеното кралство да остане в Общността.

Демонстрантите, които се събраха в най-големия град в Шотландия носеха шотландски знамена, а някои дори бяха облечени в емблематичните за страната полички и надуваха гайди.

Митингът се случва ден, след като проучване на социологическата агенция YouGov показа, че повечето шотландци искат да останат във Великобритания. Общо 53% от запитаните отговарят, че искат да останат в Обединеното кралство, докато 47% желаят Шотландия да стане независима страна.

Анкетата показва, че има малка разлика в сравнение с допитване преди референдума. Изследване от май показва 55% подкрепа за оставане във Великобритания и 45% за независимост.

"Месец след шокиращото решение на Великобритания да напусне ЕС последното пороучване на YouGov в Шотландия не показва реален преход към независимост", се казва в съобщение на сайта на агенцията. „Въпреки това, много неща може да се променят в тази насока през следващите години“, добавят от социологическата агенция.

Припомняме, че часове след обявяване на резултатите от референдума първият премиер на Шотландия Никола Стърджън поиска да бъде организиран втори референдум за независимост на страната. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама