Митов с редица разговори в САЩ след срещата на НАТО

21:04, 30 юли 16 / Политика 25 758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на външните работи Даниел Митов проведе редица срещи в Държавния департамент и Департамента по отбрана в заключителната част на работното си посещение в САЩ, съобщават от ведомството.

Той е обсъдил сътрудничеството в областта на отбраната, процеса на модернизация на българските въоръжени сили и резултатите от срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава със заместник държавния секретар Антъни Блинкен. Важен акцент в разговора е бил поставен върху реализирането на ключовите енергийни проекти в региона и ускоряване процеса на изграждане на интерконекторната връзка с Гърция и терминала за втечнен природен газ край Александруполис.

От американска страна е бил подчертан ангажиментът за продължаване на подкрепата на САЩ за сигурността на източния фланг на НАТО и реализиране на ключовите за енергийната диверсификация проекти. Изразена е и положителна оценка за хода на реформите в съдебната система и приетото ново законодателство в областта на борбата с корупцията.  

Митов и заместник-държавният секретар Блинкен са обсъдили и предизвикателствата, произтичащи от нарушения баланс на силите в Черно море и конфликтите в Близкия изток и Северна Африка.

С подсекретаря по отбраната на САЩ, Браян Маккиън, министър Митов обсъди резултатите от Срещата на върха на НАТО във Варшава, изпълнението на Плана за действие за повишаване готовността на Алианса и на Инициативата на САЩ за укрепване на сигурността на Европа, както и възможностите за укрепване на сигурността в Черно море под егидата на Алианса. Очертани бяха пътищата за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на отбраната и хода на модернизацията на българските въоръжени сили. Обсъдени бяха и рисковете за сигурността, произтичащи от зоните на нестабилност в Европа и Близкия изток.

Българският външен министър взе участие в публично събитие от поредицата „Трансатлантически разговори“ в German Marshall Fund на тема „Европа след Срещата на върха на НАТО във Варшава“. Дискусията бе фокусирана върху резултатите от срещата, необходимостта от единство на Алианса и начините за разрешаване на различните кризи в света. Акцент бе поставен и върху укрепване на сигурността в Източна Европа. Сред резултатите на срещата, министър Митов открои постигнатия политически консенсус относно засилване на способностите по източен фланг на НАТО, потвърждаването на политиката на отворени врати, съгласието за засилване на сигурността във всички направления, вкл. в областта на киберпространството, подписаната съвместна декларация между ЕС и НАТО за задълбочаване на сътрудничеството.

Министър Митов участва и в кръгла маса във Фондация „Херитидж“. Обсъдени бяха предизвикателствата пред сигурността в Източна Европа, необходимостта от укрепване на способностите в Черноморския регион, начините да се противодейства на заплахата от ИДИЛ и енергийната сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама