Анкета пита хората в Търговище дали чиновници са им искали подкуп

17:51, 31 юли 16 25 643 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служителите на ръководно ниво в общинската администрация имат най-голяма възможност за корупция. Това сочи анкетно проучване, инициирано от местната власт в Търговище, което задава два въпроса "Според Вас имат ли служителите в администрацията възможност за осъществяване на корупционни действия и кои?", както и "Случвало ли се е служител от администрацията да Ви поиска пари или друг вид нематериална облага /извън нормативно определените тарифи/ за предоставяне на административна услуга?".

65 % от участвалите в анкетата смятат, че колкото по-висок пост заемат чиновниците, толкова по-големи възможности имат да получават нерегламентирани облаги.

Така например само 12 % мислят, че служителите, обслужващи на гише и непосредствено работещи с граждани имат възможност за корупция. При експертите, изготвящи документите и предоставящи необходимата информация цифрата вече скача на 20 на сто. Само 3 % пък са посочили, че на нито един пост в администрацията, работещите не могат да вземат пари.

На въпроса дали се е случвало служител на кметството да поиска пари или друга облага 15 лица категорично отговарят "не" , а 11 човека признават, че това им се е случвало. За сравнение в края на миналата година в същата анкета хората, които твърдяха, че никога никой не им е искал подкуп бяха двойно повече от тези, които казваха, че са давали такъв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама