Финансовият министър: Може да има фалити на университети

20:21, 31 юли 16 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Финансовият министър Владислав Горанов предупреди членовете на кабинета на последното му заседание, че е възможно да се стигне до масови фалити на университети в близките две години, съобщи "Капитал". Изказването му е по повод предложението на образователния министър Меглена Кунева за отпускането на допълнителни над един милион лева на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" (ВТУ).

Повод е влошеното му финансово състояние, като средствата ще отидат за разплащане на просрочени задължения за хонорари по магистърските програми за учебната 2014 – 2015 г. и за разплащане на задължения за строително-монтажни работи. Разговорът става известен от стенограмата от заседанието на кабинета в сряда.

"Без да съм лош пророк, проблемът на Великотърновския университет няма да се реши с това, което днес се прави. Защото те проспаха добрите години, в които можеха да се напаснат към демографската ситуация, в която в момента попадат - с липса на студенти и липса на привлекателност на специалностите в традиционните направления, където те са силни. Това трябва да го направим. В противен случай ще говорим след година- две за масови фалити на висши училища", допълва още финансовият министър Горанов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама