Обвиниха бизнесмен, ощетил държавната хазна

17:14, 30 авг 16 25 782 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжна прокуратура в Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу разложки бизнесмен.

В качеството си на собственик и управител на еднолично дружество с ограничена отговорност, Никифор Кондев не платил избегнал данъчни задължения в особено големи размери. 

В периода от 2005-та до 2009 година, той не е внесъл в държавната хазна данък в общ размер 56 836 лева, сочат от държавното обвинение в Благоевград.

С цел укриване на данъци били прилагани различни начини. Обвиняемият не декларирал суми върху разходите да поддръжка, ремонт и експлоатация на леки автомобили, като чрез неначисленият и невнесен данък се увеличавали разходите на дружеството и съответно намалявана печалбата.

Сред използваните схеми са некоректно отчитане на разходи за дизелово гориво, неоснователно признаване на разходи за доставки по фактури, завеждане на товарни автомобили като активи на дружеството, по отношение на които са начислявани амортизации, както и данъчно признати такива, които фактически дори не били закупени, се сочи в обвинителния акт.

Има и допълнително обвинение срещу Никифор Кондев. В условията на продължавано престъпление, не е подал годишни данъчни декларации в предходен период, като е спестил недеклариран доход на фирмата в размер на 87 699 лева от реализирана печалба, възлизаща на  663 828 лева, стана ясно по време на разследването.

Предстои да започне съдебен процес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама