Петър Стоянов: Днес сме в плен на политическите сметки

18:37, 30 авг 16 / Политика 25 853 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Политическите сметки днес взимат връх. Това прави живота на политиците по-лесен, но на избирателите – доста по-скучен – те започват да гледат на изборите с много по-малко въодушевление. Това заяви пред "Хоризонт" Петър Стоянов, президент на България през периода 1997 - 2002 година.

На 8 септември в Централния военен клуб ще бъде представена неговата книга "Президентът Петър Стоянов - Преговор на историята" на издателство "Хермес". Тя излиза по повод 20-годишнината от избирането на Стоянов за държавен глава. Сборникът съдържа статии, речи, интервюта, коментари, размисли за българската демокрация.

В известен смисъл дължим това на историята - да възкресим страниците от миналото, отпреди 20 години, сподели той в интервю за предаването "12+4", като подчерта, че книгата няма специално послание, но е сигурен, че тя ще събере много участници в събитията тогава:

Не споделям масовото днешно недоволство от ситуацията, в която се намираме, особено хората от моето поколение, които бяха неподготвени за този преход и не успяха да се адаптират, особено българските пенсионери. Но перспективите, които се отвориха пред България, според мен са уникални.

За Петър Стоянов солидарността продължава да бъде ключова дума в ЕС. Запитан дали сме сами в кризата с бежанците, той подчерта, че не споделя това становище, но изтъкна: "Няма как да бъдем мост между ЕС и Турция. Ние вече сме ЕС. За десет години трябваше това да проумеем".

Безпокоят ме крайните нагласи срещу бежанците, които се инспирират в българското обществено мнение, страхувам се за моралното здраве на българското общество, каза още Петър Стоянов: "Въпреки че политически и икономически светът все повече се уеднаквява, културните, менталните, цивилизационните разлики се преодоляват най-трудно. Върху това си струва да се замислим".

Президентските избори дават основание за широк политически дебат - този дебат на мен ми липсва, добави още Стоянов: "Първият прочит е, че партиите печелят, защото си спестяват по-дълга кампания, но за българското общество това не е добре".

Партиите вдясно трябваше да дадат добър пример, но не се получи – така Стоянов коментира актуалните политически процеси в дясното пространство:

Не мога да скрия огорчението си от мъчителността, от протяжността, от тягостността на този процес, който протича вдясно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама