50 години по-късно САЩ пусна първия пътнически самолет до Куба

17:52, 31 авг 16 / Свят 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Американската авиокомпания JetBlue пусна първия граждански полет до Куба, съобщава АФП. Това в първият редовенпътнически самолет между двете страни за повече от 50 години наса, а с това се отваря нова глава в отношенията между двете страни - бивши врагове от Студената война.

Първият редовен полет САЩ Куба от 1961 г. излетя тази сутрин около 10:05 часа от летище Форт Лодърдейл до град Санта Клара, намиращ се в централна Куба.

На боррда на самолета путъва транспортния министър на САШ Антъни Фокс. "Възстановяването на редовните въздушни връзки е положителна стъпка и принос в процеса на подобряване на отношенията между двете страни", заяви кубинският министър на транспорта Едуардо Родригес.

През 1979 г. за хуманитарни цели между двете страни бяха въведени чертърни връзки за превозването до острова на кубинци, живеещи в Куба и някои категории американски граждани.

През февруари тази година Куба и САЩ се споразумяха да възстановят редовните си въздушни връзки.

Председателят на кубинския Институт за гражданска авиация Алфредо Кордеро заяви, че страната е готова не само за първия американски полет тази седмица, но и за увеличаването им през следващите години, когато се очаква да достигнат до 110 на ден. „Подготвихме успешно нашия персонал при придобиването на достъп до необходимите ресурси, и сега сме в състояние да гарантираме, че имаме необходимото ниво на сигурност, изисквано от международните стандарти за гражданско въздухоплаване“, увери Кордеро.

Редовни полети до Куба ще извършват няколко американски компании, които са подбрани от транспортното министерство на САЩ. Очаква се, че възобновяването на авиовръзката ще бъде допълнителна възможност за правене на бизнес в Куба и че ще позволи на американците от кубински произход да се срещат с роднините си.

От септември американските авиолинии започват да летят до Куба от Маями. Очаква се до края на годината всеки ден да има около 20 полета до Хавана.

Всеки ден от САЩ тръгват 17 чартърни полета за Куба, но се очаква броят им да намалее след влизането на големите авиокомпании.

Туризмът на острова на свободата процъфтява, откакто през 2014 г. бе обявено затоплянето на отношенията с Вашингтон. Миналата година рекордните 3.5 милиона туристи са посетили страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама