Два пожара горяха в античната крепост Улпия Ескус край Гиген

18:22, 31 авг 16 25 696 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес два пъти огнеборци от Гуланци са гасили пожар на територията на античната крепост  Улпия Ескус край село Гиген. Информацията потвърди за "Топновини" регионалният говорител на МВР Марияна Цветкова.

Първият сигнал за пожар е постъпил в 9.11 ч. сутринта. Втори път за пожар на същата територия е сигнализирано в 14.50 ч. и той отново е бил загасен. Няма опасност за населено място и за хората, увериха от полицията.

Пожар на територията на античния град Улпия Ескус е изключително неприятна новина. Това каза  директорът на Регионалния исторически музей в Плевен археолог Володя Попов, който е посетил мястото на инцидента.

Улпия Ескус е един от най-знаковите антични паметници на културата у нас и е паметник със световно значение, каза още директорът на музея. По думите му на територията на България подобни антични обекти по степен на оцеляване са само два или три.

Археолозите обаче смятат, че  тези, които отговарят за опазването на Улпия Ескус - община Гулянци и областната управа, трябва да вземат мерки. От години античната крепост е обект и на набези от иманяри, които унищожават и разграбват историческото наследство.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама